15 de març 2013

La CUP de Palau reclama més espais d’hort municipal

La CUP de Palau hem registrat una moció per a l’ampliació de l’oferta de parcel·les d’hort de titularitat o gestió  municipal. Des de la CUP tenim el convenciment que l’ús de terres ermes per al conreu produeix beneficis socials directes, per la seva funció, de lleure, educativa, cultural, d’autosuficiència alimentària i terapèutica.

Pensem que l’hort urbà ha de ser un factor a tenir en compte en les metodologies de suport a les persones i famílies amb l’objectiu d’avançar cap a l’autonomia personal i la inclusió social, podent esdevenir un punt de suport clau a famílies on tots els seus membres es troben a l’atur, o bé que disposen d’escassos recursos econòmics. El fet de disposar d’un espai per conrear amb aigua pot contribuir a l’assoliment de l’autosuficiència alimentària, desvinculant a persones i famílies de l’àmbit de la caritat.  Els horts, en una conjuntura com l’actual on l’atur ha esdevingut una de les principals problemàtiques de la nostra societat, poden esdevenir espais ocupacionals per a persones a l’atur. Ja han estat demostrades les virtuts en la teràpia ocupacional, orientada a col·lectius específics com malalts mentals, drogodependents, discapacitats intel·lectuals, i en malalts d’Alzheimer, entre d’altres. 



El lleure productiu és una alternativa al lleure de consum. A més, és una manera d’obtenir uns aliments d’alt valor nutritiu i sanitari quan es cultiven amb el mètode ecològic, amb l’afegit de l’estalvi energètic del circuit més curt possible (producció per l’autoconsum). En la seva funció educativa, l’hort urbà s’ha incorporat als programes de les escoles i instituts esdevenint un element clau per a l’aprenentatge de diverses disciplines.

Des de la CUP considerem que el nombre de demandes ha superat el nombre de parcel·les existents en els horts de Can Rahull i que l’Ajuntament disposa de solars de propietat municipal amb accés a aigua de rec, que podria posar a disposició de les persones demandants, com per exemple els camps existents a tocar de l’ermita del Remei. També proposem la possibilitat d’estudiar la cessió de solars buits i abandonats per al desenvolupament d’aquest projecte, element que pot contribuir a acabar amb problemes d’higiene i salubritat, donant un ús social a uns espais privats que generen molèsties a la ciutadania.

Per tot això des de la CUP hem proposat al Ple de Santa Maria de la creació d'una Comissió d'Horts Municipals, vinculada al Consell Municipal de Medi Ambient, formada per representants dels diferents grups representats a l'Ajuntament, tècnics o tècniques de les àrees afectades per aquest projecte, associacions i persones interessades en participar en la xarxa. Proposem, també, que la Comissió s’encarregui de l’estudi de la creació d'una xarxa d'horts municipals i que estableixi els requisits per a poder accedir a l’explotació d’una parcel·la d’hort municipal, així com els criteris que establiran l’ordre de prioritat entre els demandants en cas que aquests superin el nombre de parcel·les ofertades.