16 de maig 2012

La CUP de Palau, en nom de la Plataforma Aigua és Vida, presenta una moció contra la privatització d’Aigües Ter Llobregat (ATLL)




La CUP presenta la moció que va registrar la Plataforma Aigua és Vida, integrada per diverses entitats ecologistes, veïnals i sindicals, la Plataforma d'Oposició als Transvasaments, la Plataforma en Defensa de l'Ebre, el Grup de Defensa del Ter, o la Xarxa Nova Cultura de l'Aigua, entre d’altres, ja que l’assemblea comparteix els raonaments argumentats en la moció.

La moció considera que:

·         L’accés a l’aigua potable i al sanejament és un dret humà i configura un servei públic bàsic com així ho va aprovar l’Assemblea General de les Nacions Unides el 2010. La privatització de la gestió introdueix altres prioritats, alienes al bé comú, com són les mercantils, de negoci i de beneficis que l’allunyen, i s’oposen a la preservació d’aquest dret bàsic. L’ajuntament, com administració més propera a la ciutadania i garant dels serveis públics, no pot defugir vetllar pels béns comuns i garantir-los.
·         L’externalització de la gestió encarirà el cost de l’aigua en alta, i la repercussió al rebut dels usuaris serà més gran perquè s’haurà de recuperar el capital inicial de la inversió.
·         ATLL és patrimoni comú dels ciutadans i ciutadanes, dels municipis i altres entitats locals (que hi han aportat part important dels seus pressupostos els darrers anys).
·         L’externalització del servei afecta negativament les finances municipals en tant que obvia les aportacions que els municipis han fet per a la connexió amb el sistema Ter-Llobregat. Els municipis són copropietaris de les infraestructures.
·         Afecta a la governança de l’aigua, doncs el paper de regulació que puguin exercir els municipis o la Generalitat sobre els serveis bàsics privatitzats és pràcticament nul.
·          L’externalització de la gestió suposa abús de mercat ja que el servei en alta a mans d’una empresa que també és distribuïdora en baixa significa un clar abús de posició dominant.
·         No hi ha cap justificació tècnica. ATLL és una empresa eficient que subministra anualment un volum de 229 Hm3 amb un molt bon rendiment del 95,14%. El 2010 va ser considerada la segona millor empresa pública del món per la Global Water Awards.
·         No hi ha cap justificació econòmica. ATLL és una empresa perfectament viable i solvent amb petites correccions al sistema tarifari.
·         No hi ha cap justificació social. L’externalització no només no estava al programa electoral de cap força política ni del Parlament ni dels municipis, sinó que amb el període que es preveu de la licitació, 50 anys, constitueix una hipoteca desmesurada per a l’exercici democràtic en el futur i evidencia una clara pèrdua de governança.
·         No hi ha cap justificació ambiental. Al contrari, la privatització de la gestió de l’aigua va en contra de la gestió integral del cicle de l’aigua.

La moció, entre d’altres acords, proposa que l’Ajuntament de Palau mostri el rebuig a que el patrimoni de l'ens Ter-Llobregat pagat parcialment per Palau sigui transferit a la Generalitat sense haver consultat a aquest ajuntament, també insta al Govern de la Generalitat de Catalunya a iniciar els tràmits legals necessaris perquè siguin derogades totes les disposicions que infringeixen o simplement alteren l’irrenunciable caràcter públic d’Aigües Ter Llobregat.