5 d’ag. 2011

La Veu de Palau: nou format, nova orientació?




     El butlletí municipal, coincidint amb el relleu en el govern, ha canviat de format i de periodicitat, atès que a partir d'ara apareixerà cada mes. Aquests canvis no són, però, els que ens han cridat més l'atenció, sinó altres aspectes relatius al contingut, que ens fan proposar un canvi de nom per a la publicació: Butlletí de l'Equip de Govern. En aquest sentit, la portada ja resulta prou significativa, amb una fotografia dels regidors i regidores de CiU, PP i GdP-ERC que, per cert, es repeteix a la segona pàgina.
     La sospita d'una orientació de caràcter més partidista es veu confirmada de manera més explícita a la mateixa segona pàgina, quan es diu: «La Veu de Palau seguirà sent el mitjà de comunicació que informarà de totes aquelles activitats que es generin des de les diverses regidories [...]»; sembla clar, doncs, l'objectiu que es pretén donar a partir d'ara a la publicació.
     Però si no en teníem prou amb aquestes paraules, el contingut de la revista confirma els nostres temors: la presència dels regidors de govern (tant en fotografies com en esments textuals) resulta francament abusiva, i a voltes innecessària, especialment per al cas del regidor responsable de La Veu de Palau; aquest darrer punt es tracta, sens dubte, d'un fet casual, i mai se'ns acudiria d'imputar-ho a un improbable afany de protagonisme de l'esmentat regidor, ja que resultaria massa grotesc per ser cert.
     Per demostrar aquests excessos innecessaris, presentem la classificació del mes de juliol:

Jordi Xena: apareix en 9 fotografies. El seu nom és esmentat en 7 ocasions.
Ramon Arabia: apareix en 6 fotografies. El seu nom és esmentat en 5 ocasions.

     Per al cas de l'alcalde, entenem que en aquest primer número adquireixi un superior protagonisme, en tractar-se de l'inici de la legislatura. Esperarem amb impaciència, doncs, la revista del mes d'agost per veure si se superen aquests rècords.
     Un altre fet sorprenent és que a l'apartat d'opinió només s'hagi donat veu a un partit, GdP-ERC, quan, per exemple, des de la CUP es va demanar si s'hi podia incloure algun escrit i es va rebre per resposta que no calia, que amb les fotos dels nous regidors ja seria suficient. Que aquest partit sigui el del regidor responsable de la revista obeeix, una vegada més, a la casualitat; almenys així ho veiem des de la nostra bona fe...

L'entrevista amb l'alcalde

     Existeixen alguns punts molt interessants en l'entrevista que s'ha realitzat a l'alcalde. En primer lloc, voldríem felicitar-lo per sostenir que els ingressos procedents de l'abocador no poden destinar-se a la despesa ordinària (com s'ha fet fins ara), i que caldrà dissenyar un pla per preparar-se per a quan aquests ingressos extraordinaris ja no existeixin. La idea és brillant, però no l'hem sabuda trobar en el programa electoral de CiU; malgrat tot, ens resultava familiar... perquè estava inclosa en el programa de la CUP. Ens congratulem que hagi fet seva la idea: les propostes positives s'han d'intentar aplicar, vinguin d'on vinguin (una altra cosa hauria estat l'esment de l'origen de la proposta, quelcom tan elegant com insòlit).
     Per una altra banda, també és una satisfacció pel que suposa com a canvi respecte a l'anterior legislatura. En efecte, durant els darrers quatre anys la lectura no va ser precisament un dels punts forts dels regidors i les regidores, ja fos per una actitud negligent, ja fos per l'existència de seriosos problemes de comprensió lectora: el cas més paradigmàtic és el de la nefasta primera redacció del POUM (un tema en què ara no entrarem, però que serà objecte d'anàlisi en una ocasió posterior).

     Una altra qüestió que ens ha cridat l'atenció fa referència al possible creixement de Palau. En el programa de CiU s'advoca per un creixement ordenat i sostenible (benvolgut oxímoron! quants pisos buits hi ha a Palau?), i l'alcalde insinua que hem d'arribar als 10.000 habitants, un fet que suposaria, tal com ell mateix indica, l'augment del nombre de regidors de 13 a 17. El que no diu és que amb aquesta paradigmàtica xifra dels deu mil es traspassa un altre límit: el salarial de l'alcalde. Segons les recomanacions de l'Associació Catalana de Municipis, en una localitat de 5.001 a 10.000 habitants, el sou és de 44.898 € anuals (malgrat que el nostre alcalde se l'ha col·locat a 46.410€).
     Però, atenció, per a una localitat de 10.001 a 20.000 habitants puja a...
61.612,32-64.415,68 € anuals!!!
     A continuació posem un interessant enllaç on es pot veure un mapa dels sous del alcaldes de diverses localitats catalanes. Molt eloqüent!

Mapa dels sous dels alcaldes

    Per a l'actitud de la CUP en relació al sou dels seus alcaldes: enllaç