1 de juny 2012

Resum del Ple de Palau del 31 de maig

Han estat aprovades, 3 de les 4 mocions presentades per la CUP. La moció en defensa de l’ensenyament en català, una en suport a la campanya de desobediència ciutadana #novullpagar i la moció de suport a les accions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca en favor de la dació en pagament i de la paralització dels desnonaments i del lloguer social. CIU, PP i GdP-ERC desestimen la moció de la Plataforma Aigua és Vida i es mostren partidàries de la privatització d'Aigües Ter Llobregat

La CUP vota favorablement la Declaració de Vic pel compromís local envers Río+20: cap al bon govern ambiental i l'economia verda. El portaveu de la Candidatura d'Unitat Popular ha afirmat que vetllaran perquè aquesta declaració no quedi en paraules, i que exigiran el compliment íntegre de la declaració.

La CUP s’ha abstingut en la votació i ha raonat el seu posicionament respecte la modificació de crèdit proposada pel govern. La CUP considera abusiva la quantitat de 18.000 € per als treballs de modificació puntual del POUM, exposant que aquesta xifra respon a la inclusió d'uns informes, i a la modificació d’uns plànols, i que per tant suposa únicament eliminar o superposar una mateixa capa corregint els mapes existents. En la mateixa modificació de crèdit el Govern ha proposat destinar 10.000 € a una partida destinada a ajuts alimentaris i 12.000 € al suport a les famílies, xifres que des de la CUP, es consideren insuficients si tenim en compte que hi ha més de 800 persones a l’atur a Palau en aquests moments i que els preus dels serveis públics s’han vist incrementats; o injustes si les comparem amb les quantitats aprovades per atendre qüestions com són els 215.000 € per la reforma de la plaça de la Vila o els 50.000 € per la compra d’un cotxe nou per a la policia municipal. Donada la situació d’extrema necessitat que viuen algunes famílies a Palau i per tal de buscar la reflexió i facilitar moviments al Govern, la CUP tot i ser sumament crítica amb les xifres exposades s'ha abstingut en la votació.

La CUP també ha denunciat el greuge comparatiu que es produirà en la reforma de la plaça de la Vila, on els propietaris dels edificis es veuran exempts de contribuir en l'obra de remodelació. La CUP no entèn quina és la raó que justifica que es faci càrrec exclusivament l'ajuntament del pagament de la reforma de la plaça de la Vila , quan això no ha estat així en el Torrent del Virgili, on propietàries i propietaris, a través de contribucions especials, es faran càrrec del 45 % del cost de l’obra, ni serà així en l'obra de millora de Can Barceló on es faran càrrec del 47 % del cost.

El Ple de l’Ajuntament per unanimitat ha aprovat la moció, presentada per la CUP, en nom de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Entre els acords aprovats destaquen donar recolzament a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que té per finalitat regular la dació en pagament amb efectes retroactius, una moratòria immediata dels desnonaments i la reconversió d'aquestes hipoteques en lloguer social; donar suport des de l'Ajuntament de Palau al conjunt de mobilitzacions, actuacions i reivindicacions que es duguin a terme a la comarca a favor de la reforma de la llei hipotecària en la direcció proposada per la ILP; i concretament que el consistori palauenc doni suport a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca al Baix Montseny en la seva tasca. A instàncies de la CUP s'ha incorporat un nou punt a la moció exigint al govern de l'estat que havent aprovat el rescat i nacionalització de Bankia amb diner públic, Bankia es comprometi en acceptar la dació en pagament, fins i tot amb efectes retroactius, i aturi immediatament els desnonaments reconvertint aquelles hipoteques on les persones hipotecades no disposen de recursos per a satisfer les quotes de pagament en lloguer social.


El Ple aprova la moció per un canvi de model en la gestió de la mobilitat i en suport a la campanya d'insubmissió ciutadana #novullpagar
, amb els vots favorables de totes les forces representades, excepte CIU que s'ha abstingut en la votació. La moció considera que s’ha optat per un model de gestió i apropiació privada de les infraestructures viàries, havent concedit la gestió d’aquestes a empreses privades amb fortes relacions amb els partits polítics governants. Aquestes han pogut fer i desfer en funció dels seus interessos fins al límit d’arribar a aconseguir la pròrroga de les concessions de les autopistes que gestionaven de manera completament injustificada, essent-ne la principal beneficiària l’empresa Abertis, presidida per Salvador Alemany, qui alhora presideix el Consell Assessor en afers econòmics del Govern de la Generalitat. La població catalana usuària de les autopistes fa dècades que realitza un injust sobreesforç i, degut a la titularitat privada de les autopistes, la major part de beneficis d’aquest sobreesforç ciutadà va a parar a interessos privats. A més a més, cal tenir en compte el greuge comparatiu existent entre els ciutadans dels Països Catalans i altres territoris de l’Estat espanyol on la gestió és pública i, en mols casos, gratuïta. La moció també planteja la necessitat d'un nou model de mobilitat que doni prioritat al transport públic col·lectiu.

Ha estat desestimada la moció contra la privatització d’ATLL, presentada per la CUP a instàncies de la Plataforma Aigua és Vida, amb els vots favorables a la privatització de CIU, PP i GdP-ERC. La Plataforma Aigua és Vida està integrada per diverses entitats ecologistes, veïnals i sindicals, la Plataforma d'Oposició als Transvasaments, la Plataforma en Defensa de l'Ebre, el Grup de Defensa del Ter, o la Xarxa Nova Cultura de l'Aigua. La moció considera que l’externalització de la gestió encarirà el cost de l’aigua en alta, i la repercussió al rebut dels usuaris serà més gran perquè s’haurà de recuperar el capital inicial de la inversió. La moció afirma també que la privatització afectarà negativament a la governança de l’aigua. La moció, entre d’altres acords, proposava que l’Ajuntament de Palau mostrés el rebuig a que el patrimoni de l'ens Ter-Llobregat pagat parcialment per Palau sigui transferit a la Generalitat sense haver consultat a aquest ajuntament.

El Ple de l’Ajuntament, també per unanimitat, ha aprovat la moció de Defensem l'escola en català. La CUP es felicita pel consens assolit en la votació, però ha recordat al representant del PP local i als seus socis de govern a Palau (CIU i GdP-ERC) que la sentència és el resultat d'un contenciós i d'un seguit de recursos instats entre d'altres per càrrecs electes del PP. Així com ha aprofitat per denunciar la sentència, producte d'un altre contenciós del PP, que anul·la l'ús preferent del català a l'Ajuntament de Barcelona.