23 de gen. 2013

La CUP de Palautordera presenta al·legacions a la supressió del registre de parelles de fet




El passat 29 de novembre va ser aprovat pel Ple municipal, amb l'únic vot contrari de la CUP, suprimir el Registre Municipal d’Unions de Parelles Estables que l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera té establert.
Aquesta supressió pot suposar una regressió i un perjudici en els drets de les persones, ja que la supressió del registre vulnera un dels objectius de la seva creació, procurar la no discriminació social de les unions de fet.
La CUP considera que la supressió del registre restringirà drets a palauenques i paluencs, ja que la llei exigeix que per poder gaudir dels drets derivats de mantenir una relació anàloga a la de parella de fet, sense haver registrat aquesta situació, cal haver mantingut una convivència ininterrompuda de més de 2 anys, o bé que la parella hagi tingut un fill en comú. La CUP considera que la supressió del registre elimina el dret a que una parella que vulgui formalitzar la seva relació en el moment en que decideixi iniciar la convivència pugui fer-ho com a parella de fet, el que obliga a aquelles parelles que vulguin formalitzar des de l’inici la seva relació ho facin en escriptura pública o a través del matrimoni, el que implica una gestió administrativa més complexa i costosa. La supressió del registre dificultarà els tràmits que han de realitzar les persones extrangeres que volen formar parella amb una persona que disposi de la nacionalitat per obtenir el permís de residència i per tant de tenir opcions de mantenir una convivència conjugal. El tràmit que abans podia fer al seu propi Ajuntament, amb la supressió del registre, haurà de realitzar-lo davant notari amb la despesa econòmica que l'acte notarial suposa.