18 d’ag. 2011

Al·legacions al Projecte d’Urbanització d'un tram del Torrent del Virgili

La CUP de Palautordera presenta al·legacions al Projecte d’Urbanització d'un tram del Torrent del Virgili

     Des del grup municipal de la CUP de Santa Maria de Palautordera hem presentat al·legacions al Projecte bàsic i executiu de l’obra Urbanització d'un tram del carrer Torrent del Virgili, aprovat inicialment per decret d’alcaldia el passat 27 de juny, amb un pressupost total de 500.685,56€.
     No compartim que en l’expedient no s’hi inclogui document acreditatiu de distribució de càrregues. Considerem que el projecte hauria d’incloure documentació sobre la distribució de càrregues per tal que la població conegui exactament quina despesa suposa l’obra per al municipi, així com per garantir una informació exacta sobre les càrregues a què es veuran sotmesos els propietaris i propietàries afectats. De la normativa vigent extraiem que la part que correspon al municipi és del 55% del total del cost de l’obra. D’una banda el total de la part que no ha estat urbanitzada corresponent al barranc i de l’altra el 10% de la part urbanitzada, suposant per al municipi una despesa de 275.377,058 €.
     Entenem com a no prioritari, en aquest context econòmic, un projecte d’urbanització que suposarà per al municipi una despesa de 275.377,058 €. Considerem imprescindible reorientar la despesa, per tal d’assegurar la cobertura futura de les necessitats de la població de Palau, i garantir la suficient autonomia i capacitat econòmica per tal de desenvolupar totes les polítiques socials que són competència bàsica de l’Ajuntament. Per tant considerem necessari debatre conjuntament, i amb la participació de la ciutadania, quines han de ser les prioritats, per tal de dirigir les despeses a aquells aspectes que palauenques i palauencs considerin més importants.
     Lamentem que aquesta decisió s’hagi pres mitjançant decret d’alcaldia,  ja que no observem a l’expedient cap motiu que atorgui a l’assumpte perillositat, urgència o cap altre qüestió perquè no pugui ser debatut i resolt en Ple. Per tant: entenem que el propi d’un Govern que afirma públicament apostar pel consens, per una política de mà estesa, i per la transparència hauria de ser prendre el màxim de decisions a través de resolucions del Ple, i fer-ho així si més no en tots els projectes amb elevada assignació pressupostària.

     Al·legacions que presenta el grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) al Projecte bàsic i executiu de l’obra Urbanització  d'un tram del carrer Torrent del Virgili, d’un pressupost total de 500.685,56€, aprovat inicialment mitjançant decret d’alcaldia de data 27 de juny d’ enguany. 

     Atès que en l’expedient no s’hi inclou document acreditatiu de distribució de càrregues, de la normativa vigent extraiem que la distribució de càrregues habitual és d’un 10% per part de les arques municipals i el 90% restant per part de la propietat dels immobles i solars veïns. Tenint en compte que una de les vores del carrer, que correspon al barranc del torrent, no ha estat urbanitzada i que per tant les càrregues d’aquest 50% recauran únicament i exclusiva sobre l’Ajuntament; entenem que les càrregues finals resultants per a l’Ajuntament seran aquest 50% més el 10% del restant per tant en total un 55%, quedant en mans dels propietaris el 45% restant de les càrregues.

  1. No entenem com a prioritari, en aquest context econòmic,  aquest projecte d’urbanització que suposarà per al municipi una despesa de 275.377,058 €. Estem travessant una crisi econòmica en què la majoria d’Ajuntaments del nostre entorn no disposen de fons per a desenvolupar les polítiques bàsiques que els són pròpies. El nostre Ajuntament també s’ha vist afectat per la reducció d’ingressos, subsistint dels ingressos provinents de CESPA i ACR, tot i els perjudicis que afecten la població. En aquests moments totes les forces polítiques del consistori compartim als programes la voluntat d’assolir el tancament definitiu de l’abocador. Per aquests motius és imprescindible reorientar la despesa, per tal d’assegurar amb el nou escenari, la cobertura futura de les necessitats de la nostra població. Per tant considerem necessari debatre conjuntament, i amb la participació de la ciutadania, quines han de ser les prioritats, per tal de dirigir les despeses a aquells aspectes que palauenques i palauencs considerem més importants.
  2. De la lectura del projecte desconeixem si la propietat de l’àrea afectada ha estat informada sobre l’import de les càrregues amb què es veuran afectats, i si disposen de la capacitat financera per afrontar, en plena crisi econòmica, les despeses que els corresponguin. Entenem que abans d’iniciar un projecte d’aquesta magnitud econòmica cal que els afectats coneguin les càrregues exactes a què es veuran sotmesos.
  3. Entenem que la resolució d’un assumpte d’aquesta dimensió i matèria li corresponia al Ple de l’Ajuntament, no havent estat delegades a la Junta de Govern competències del Ple fins al Ple de data 14 de juliol.
  4. Entenem que en el projecte d’urbanització aprovat inicialment no s’hi inclou cap motiu que atorgui a l’assumpte perillositat, urgència o cap altra qüestió que obligui l’Alcalde a aprovar-lo per decret i/o perquè no pugui ser debatut i resolt en Ple. Per tant entenem que el propi d’un Govern que afirma públicament apostar pel consens, per una política de mà estesa, i per la transparència hauria de ser prendre el màxim de decisions a través de resolucions del Ple, i fer-ho així si més no en tots els projectes amb elevada assignació pressupostària.
     En qualitat de regidor i portaveu del grup municipal de la CUP de Santa Maria de Palautordera,
Signa:     Jordi Pueyo i Tapias