21 de jul. 2011

Resum del ple del 14 de juliol de 2011

     Primer de tot volem mostrar el descontent amb la composició del Govern. Considerant del tot innecessària i fins i tot improductiva la formació d’una majoria absoluta si el que es vol és construir consens i potenciar la participació. Durant el Ple hem fet evident que no podem donar suport a un govern que nomena com a 1r Tinent d’alcalde i per tant com a alcalde suplent un membre del Partit Popular.
     Des de la CUP de Palautordera considerem que els sous dels governants que han alternat al govern de Palau han estat molt superiors als honoraris que obtindrien per fer una feina de la mateixa categoria o grup professional i temps de dedicació amb un salari taxat, pel que no entrarem en pugnes sobre quin és el percentatge real de variació de les percepcions. El que considerem inacceptable és que un govern municipal, defensi com a innegociable el seu nivell de vida mentre planifica retallades que afectaran al benestar de la majoria. Com és possible que a les treballadores i treballadors d’aquest país se’ns demani responsabilitat i que acceptem les retallades i per tant l’empitjorament de la nostra qualitat de vida, mentre el nivell de vida dels governants es manté inalterable. En aquest context aquests sous són inadmissibles. Per aquests motius considerem imprescindible que es faci un major esforç. La CUP, en aquells ajuntaments on governa així ho ha demostrat, adaptant les percepcions de les persones que integren el govern a la realitat. Nosaltres no volem viure pel damunt de les possibilitats del poble, per aquest motiu considerem que les percepcions han de ser únicament les justes i equitatives.
     La regidora i regidor de la CUP han votat en contra de la delegació de competències del Ple a la Junta de Govern al considerar-la una proposta continuista que no potencia l’accés a la informació i la transparència. Tanmateix s’han mostrat contraris a que no s’informi al Ple de les resolucions d’alcaldia, al·legant el seu compromís amb la informació accessible i la transparència i per aquest motiu han proposat com a solució que es publiquin les Resolucions d’alcaldia al web a més de posar-les a disposició dels regidors.
     Les persones representants de la CUP al Ple de Palau també han proposat que es modifiqui els estatuts del Consell Escolar Municipal per tal que els grups tinguin la capacitat de proposar una persona, que no per força hagi de ser regidora, que pugui ser nomenada pel Ple de l'Ajuntament, com a vocal.

18 de jul. 2011

Moció de la CUP de Santa Maria de Palautordera per declarar el municipi moralment exclòs de la Constitució Espanyola

Moció que presenta el grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) al ple de l'Ajuntament, per declarar el municipi de Santa Maria de Palautordera moralment exclòs de l’àmbit de la Constitució Espanyola, i de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.



     Atesa la massiva participació del poble de Catalunya en la manifestació del 10 de juliol d’ara fa un any a Barcelona amb el lema: “Som una nació i tenim dret a decidir”, on també van participar molts palauencs i palauenques, reclamant respecte i reconeixement per al poble català per la seva voluntat de ser reconegut com a nació, enfront de la sentència del Tribunal Constitucional de juny del 2010 envers l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.
    Atès que la sentència retalla dràsticament l'Estatut en qüestions clau per a l'autogovern català com ara la llengua, la justícia i el finançament. Tenint en compte que l’Estatut de Catalunya és ja un text de mínims respecte del que va aprovar el Parlament de Catalunya per una amplíssima majoria el 30 de setembre de 2005, que va ser substancialment retallat per les Corts espanyoles.
    Atès que no s’ha respectat tampoc la voluntat del poble català expressada democràticament el 18 de juny de 2006, quan va votar en referèndum el nou Estatut de Catalunya.
    Entenent que la retallada, conseqüència del recurs d’inconstitucionalitat del Partido Popular, del TC a l’Estatut, després que aquest hagi estat avalat per la sobirania del poble de Catalunya mitjançant referèndum, no és democràticament admissible i és una mostra de la manca de respecte envers els principis democràtics, el poble i les institucions catalanes.
    Atès que les aspiracions d'autogovern de la nació catalana no tenen cabuda a l'ordenament jurídic espanyol.
    Entenent que la reforma de la Constitució espanyola amb l’objectiu de fer-hi possible l’encaix de les aspiracions d'autogovern catalanes es certifica com una quimera irrealitzable, ja que requeriria el suport de dues terceres parts de les Corts espanyoles, cambra dominada pels mateixos partits espanyols i espanyolistes que van retallar l’Estatut aprovat al Parlament de Catalunya i/o que el van recórrer després al Tribunal Constitucional, i que han designat els membres d’aquest tribunal polític.
    Entenent que la sentència del Tribunal Constitucional tanca, doncs, de forma definitiva el sostre d'autogovern de Catalunya dins l’Estat espanyol, molt per sota de les aspiracions del poble català, que reclama avançar cap a noves fites de llibertat nacional.
    Constatant la diferència de tracte del Tribunal Constitucional entre els diferents estatuts d’autonomia en qüestions i punts que són exactament iguals entre ells.
   Considerant que el Tribunal Constitucional és avui un òrgan caducat, provisional i bloquejat a la seva renovació.
     Atès que la nació catalana té plena voluntat i dret de decidir per ella mateixa i amb total llibertat per fer ús del dret a l’autodeterminació.
    Considerant el dret a l’autodeterminació dels pobles com un dret fonamental reconegut pel Dret Internacional en diversos tractats. Prenent com exemple el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides, ratificat pels estats francès i espanyol, que en l’article 1 proclama: «Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació. En virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatus polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural»; i afirmant que la nació catalana per qüestions socials, culturals, lingüístiques, polítiques, històriques i territorials es troba constituïda com a poble i per tant com a subjecte indiscutible de dret.

En relació als antecedents exposats es proposa al Ple l’adopció dels següents:


ACORDS

Primer.- Mostrar el rebuig de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i manifestar que el Ple d’aquest ajuntament només acata la voluntat que emana de la ciutadania.

Segon.- Declarar, una vegada més, que el dret a l’autodeterminació és un exercici eminentment cívic i democràtic que ha de ser reclamat i defensat des de totes les institucions que emanen de la voluntat popular i, molt particularment, des dels ajuntaments entesos com  l’administració més propera a la ciutadania.

Tercer.- Prenent com a model l’acord adoptat per l’Ajuntament del Port de la Selva des d’aquesta corporació municipal creiem arribat el moment de qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya i, com a representants legítims dels nostres veïns, acordem declarar el municipi de Santa Maria de Palautordera moralment exclòs de l’àmbit de la Constitució Espanyola, en un gest conscient d’afirmació nacional i democràtica, de resposta a aquesta sentència humiliant.

Quart.- Així mateix, cridem els veïns de Santa Maria de Palautordera i els ciutadans i ciutadanes de tota la nació catalana a participar massivament als actes públics en defensa de l’exercici del dret d’autodeterminació del poble català.

Cinquè.- Comunicar l’adopció d’aquests acords a les entitats municipalistes de Catalunya, al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Govern de la Generalitat valenciana, al Govern de les Illes Balears, al Govern d’Aragó, i als governs de l’estat espanyol i francès.


En qualitat de regidor i portaveu del grup municipal de la CUP de Santa Maria de Palautordera,
Signa:     Jordi Pueyo i Tapias