10 de set. 2011

La commemoració d’una resistència, no d’una derrota



     The deplorable history of the catalans, from their first engaging in the war, to the time of their reduction
(1714) és un opuscle polític, d'autor desconegut, publicat a Londres el mateix any de la caiguda de Barcelona en mans de les tropes francoespanyoles del duc d'Anjou. El propòsit de l'autor era propagar l'exemple de l'amor per la llibertat dels barcelonins. Els defensors de Barcelona (catalans, valencians i mallorquins), tement patir la mateixa sort que la dels habitants de Xàtiva, havien hissat estendards en què expressaven el desig de resistir a ultrança i de morir abans de sotmetre’s. Els catalans partidaris de l'arxiduc Carles havien estat arrossegats a la guerra contra la pretensió francesa d'imposar una monarquia universal, el 1705, per l'enviat de la reina Anna d'Anglaterra, Mitford Crow. La capital del Principat es va retre per capitulació a les tropes del rei Carles III a l'octubre de 1705 i romangué fidel a la causa austriacista fins l'entrada de les armes del nou rei francès a la plaça i ciutat de Barcelona, quan se l'abandonà a la mercè d'un príncep enfurismat. El setge de dos mesos costà als francesos i als espanyols una suma enorme de diners, a més de la pèrdua de 20.000 dels seus millors homes. El relator comenta el dia sangonós i trist de l’assalt a partir dels cronistes espanyols i francesos:

     "L'assalt final fou emprès el dia 11 de setembre N. S. i fou molt sangonós i implacable. Els assetjats disputaren pam a pam el terreny, i deixaren esgotar les seves energies a l'enemic en els tres atacs que dugueren a terme; l'un contra el baluard del Portal Nou; un segon atac al baluard de Santa Clara; i el tercer a la gran bretxa; i, carregant llurs canons amb metralla, segaren files senceres de llurs enemics. Cap de les dues bandes donà quarter, i els assetjats es reservaren fins a l'últim, de manera que quan els assetjants hagueren forçat la bretxa i entraren als afores de la ciutat es trobaren amb una nova dificultar per superar, ja que hi havia trinxeres cavades en tots els carrers, als quals els assetjants no s'atrevien a arriscar-se. (...) L'acció més disputada tingué lloc al baluard de Sant Pere, que fou pres i reconquistat onze vegades aquell dia i fou aquí on la quantitat d'homes que perderen els assetjants fou gairebé increïble. (...) Les negociacions s'acabaren el dia 12 al vespre en les següents condicions: que llurs vides serien respectades; que la ciutat no seria saquejada; que haurien d'acceptar la voluntat del rei d'Espanya, condició a la qual donaren llur conformitat molt a contracor; que haurien de lliurar Cardona immediatament tal qual es trobava; i que haurien d'induir els mallorquins a rendir-se.”

Text: Jordi Plens

La CUP de Palautordera presenta una moció en defensa de l’escola en català

 
     El grup municipal de la CUP de Palautordera ha presentat una moció en defensa de l’ensenyament en català. La moció considera que el model d’immersió lingüística ha contribuït de manera decisiva a pal·liar el greu desequilibri que viu el català, la llengua pròpia dels Països Catalans, respecte del castellà en diferents àmbits socials i culturals, alhora que s’ha demostrat eficaç en l’acollida i l’arrelament dels i les infants i joves de les darreres onades immigratòries, tot contribuint a mantenir la cohesió social.
     Denúncia que la interlocutòria emesa el 2 de setembre pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, té per finalitat implantar el castellà com a llengua vehicular a les escoles, amenaçant amb multes i sancions als ensenyants catalans que no acatin aquesta imposició.
     Considera que les veus de protesta en defensa de la llengua no s'han fet esperar, i són nombroses les entitats que han fet una crida a desobeir la interlocutòria.
     La moció proposa al Ple municipal de Santa Maria de Palautordera l’adopció d’un seguit d’acords. La CUP proposa que el consistori manifesti el rebuig a la mencionada interlocutòria, així com el suport al model d'escola catalana, que des de l’ajuntament es doni suport i s’encoratgi la legítima desobediència contra aquesta sentència injusta i que doni suport a les reivindicacions i mobilitzacions de la comunitat educativa de Palautordera en defensa de l’ensenyament en català.
     El contingut de la moció es donarà a conèixer durant els actes de celebració de l’Onze de Setembre. Entre els actes commemoratius cal destacar un dinar popular el proper dissabte 10 de setembre que organitzen enfront de l’ermita del Remei de la mà d’altres entitats independentistes com l’Esbarzer, el Casal Quico Sabaté i el Brot, així com de les assemblees veïnes de les CUP de Sant Esteve i Sant Celoni. L’assemblea de la CUP també dóna suport a la marxa de torxes convocada per l’Esbarzer a la plaça major de Sant Esteve el mateix dia 10 a les 10 del vespre.

6 de set. 2011

Les sentències del Superior i del Suprem... ja se les poden confitar!




      La sentència del Tribunal Superior, com abans la del Suprem, ja se la poden confitar!
Aquest article del professor a la Facultat de Ciències de la Informació de la URL, Ferran Sáez Mateu, deixa les coses al seu lloc.
 
Després de l'aval que el sistema d'immersió lingüística aplicat a l'ensenyament ha rebut diverses vegades -d'ençà del 2007- de la Comissió i el Parlament europeus i després que es donés a conèixer l'entrevista al nou director de la Real Academia Española, José Manuel Blecua, en què aquest expressava que “el model d'immersió lingüística a les escoles que s'aplica a Catalunya és necessari”, el Tribunal Suprem va dictar al desembre del 2010 una sentencia favorable a tres demandes individuals d'escolarització en castellà. Ara ho referma una altra instància judicial (el TSJC). Malgrat la intenció políticament retrògrada del tribunals al servei d'un Estat que ens ha estat històricament imposat, tan sols és possible extreure'n una conclusió: les sentències dels jutges espanyols no poden ni han de derogar la Llei de Política lingüística (1998) ni l'Estatut d'Autonomia (2006) ni la Llei d'Educació (2009), textos que continuen definint el marc jurídic en vigor en els següents termes:

"El català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu."

Mireu, a més, les notícies del Tres a la carta sobre la qüestió.

Text: Jordi Plens

4 de set. 2011

Ha arribat el primer VilaCup-Palau


     Aquests dies rebreu el primer número del butlletí de la CUP, que hem anomenat VilaCup-Palau, com una extensió (en aquesta ocasió autònoma) del butlletí que regularment publica la CUP de Sant Celoni. Amb l'ànim d'arribar a tota la població (bé, a tota aquella interessada i capacitada per a la lectura), desenvolupem i ampliem alguns dels temes que hem anat tractant en el bloc, a més d'incorporar-ne de nous.