13 de febr. 2012

La CUP registra una moció en què demana a l’Ajuntament que expressi la voluntat d’abolir la monarquia borbònica

   Els darrers dies la publicació d’informació desclassificada ha posat de manifest que segons un informe enviat per l'ambaixador alemany a Espanya, Lothar Lahn,  Juan Carlos I va mostrar comprensió pels protagonistes del cop d'estat del 23 de febrer de 1981. L'ambaixador diu en aquest informe enviat al govern del socialdemòcrata Helmut Schmidt que el rei li va dir que “els líders del cop només pretenien el que tots volíem, concretament el restabliment de la disciplina, l'ordre, la seguretat i la tranquil·litat”.

   Joan Carles I fou proclamat Rei d’Espanya el 1975, succeint el dictador Franco com a Cap d’Estat. Prèviament havia jurat els principis fonamentals del “Movimiento”, dues vegades: el 1969 i el 1975 amb Franco ja mort. Al jurament del 69 digué: ‘Recibo de su Excelencia, el Jefe del Estado y Generalísimo Franco, la legitimidad política surgida el 18 de julio de 1936’, acceptant l’aixecament colpista contra la República. D’aquest juraments no se’n coneix cap renúncia. El rei fou proclamat successor d’un estat feixista que va provocar la mort de més d’un milió de persones, l’exili de moltíssimes més i una duríssima repressió durant 40 anys.

   El càrrec és hereditari i vitalici i no està subjecte a la sobirania popular, norma elemental de la democràcia. El rei és comandant suprem de les Forces Armades i màxim garant de la unitat de l’Estat. Contravenint el principi d’igualtat no està subjecte a responsabilitat. Els diners que obté la Casa Real mitjançant els Pressupostos de l’Estat, són aberrants i no estan sotmesos a un control exhaustiu. Tot això situa el Rei i els seus hereus per sobre de la ciutadania, preservant privilegis anacrònics, contraris al principi universal d’igualtat de totes les persones davant la llei. La pervivència de la monarquia és una imposició que evidencia el baix perfil de la democràcia de l’estat constitucional espanyol.

   Per tots aquests motius hem registrat una moció per proposar al Ple que l’Ajuntament, tot expressant la voluntat de viure en uns Països Catalans lliures i democràtics on es respecti la sobirania popular i la igualtat entre persones, declari Palau vila moralment exclosa del domini de la monarquia espanyola, així com sol·liciti al Parlament de Catalunya l’inici dels tràmits per presentar una proposició de reforma de la Constitució al Congrés dels Diputats que contempli l’abolició de la monarquia i permeti iniciar un procés de separació del poble català.