29 de jul. 2013

El Ple aprova exercir la sobirania fiscal. La CUP demana altre cop el trencament del pacte de CiU, ERC i PP

Hem votat favorablement a la moció per exercir la sobirania fiscal ja que ens sembla un pas simbòlic més en el camí cap a la independència. El mateix sentit de vot han tingut CiU i ERC i tant PSC com PP s'han abstingut. Entenem que des d'ara mateix ja és tècnicament possible ingressar l'IRPF i l'IVA a Catalunya dons són uns quants els Ajuntaments que ja han fet aquest ingrés enguany directament a l'Agència Tributària Catalana. Una bona gestió de l'Agència hauria de permetre conèixer els ingressos reals i millorar les mesures per acabar amb el frau fiscal. Hem recordat que quan parlem del frau fiscal de grans fortunes i grans empreses a Catalunya parlem de 16.000 milions d'euros anuals, una xifra pràcticament idèntica a la dels 16.500 milions d'euros que ens espolia anualment l'estat; doble sagnia que cal aturar.

Hem votat en contra de la participació de l'Ajuntament al patronat de la Fundació Lluís Guarro. En aquest moment de profunda desconfiança popular cap a la figura fundacional per l'opacitat i manca de transparència que han demostrat algunes organitzacions privades que es nodreixen de diner públic, en que es reclama que les donacions a partits i fundacions siguin públiques i deixin de ser anònimes, pensem que l'Ajuntament no hauria de comprometre-hi recursos públics. Desconeixem quin serà el criteri de selecció i condicions del personal assalariat, quins seran els sous del director administratiu i del director pedagògic, sota quin criteri i en quina quantia s'establiran les indemnitzacions i dietes del patronat. Hem aprofitat l'ocasió per a sol·licitar que aquesta informació sigui pública, transparent i accessible en el futur. L'actual situació econòmica hauria de servir per aprendre dels errors del passat. Pensem que Palau disposa dels equipaments públics necessaris, tenim el convenciment que el projecte social de la Fundació podria desenvolupar-se amb els equipaments actuals. Ens sembla desencertat que amb diner públic l'Ajuntament col·labori econòmicament en l'enderroc i rehabilitació d'una fàbrica privada que fa dècades que ha estat abandonada i més encara tenint en compte l'estat de ruïna i la ubicació allunyada del centre on es troba l'edifici. Haurien de ser les institucions públiques les responsables d'identificar les necessitats i de dictar les prioritats d'actuació en el camp social, i aquesta aquesta avaluació en profunditat no ha estat realitzada a Palau. A criteri de l'alcaldia s'argumenta que a través d'aquesta fundació es “completen o poden suplir les competències atribuïdes referides a la promoció de serveis socials”, entenem que aquest model forma part de l'estratègia neoliberal cap a l'externalització i privatització de recursos i responsabilitats públiques, estratègia que no tant sols no compartim sinó que combatrem. 

Ens hem posicionat en contra de l'Ordenança d'intervenció en espectacles públics i activitats recreatives ja que no ens sembla correcte que una ordenança que afectarà de forma directa a les activitats que desenvolupen les entitats de Palau s'aprovi un 25 de juliol, pràcticament a l'agost, quan només hi ha 30 dies per presentar-hi al·legacions. Tampoc ens ha semblat correcte que no s'hagi convidat les associacions a participar de la comissió. Pensem que aquesta ordenança no és tant urgent com per no poder escoltar l'opinió de les entitats que omplen l'agenda palauenca d'activitats, pensem que no és tant urgent com per poder esperar a setembre, informar i fer partícips les entitats i donar marge a tothom que vulgui a presentar-hi propostes i al·legacions. 

Hem tornat a demanar en el punt de determinació de les festes locals que com a senyal de respecte a les no catòliques es desvinculi festa i religió, i per tant no apareguin les activitats religioses al programa de Festa Major. 

Fins ara hem votat favorablement a les pròrrogues del contracte de recollida i tractament de residus amb CESPA, entenent que l'Ajuntament volia apostar per un model responsable de gestió de residus basat en la recollida porta a porta. Les darreres informacions no apunten en aquesta direcció i no compartim en absolut el canvi de criteri. Així mateix de la darrera reunió de la comissió de seguiment de l'abocador vam extreure que la reducció d'entrada de residus a l'abocador, acció totalment vinculada amb el seu tancament ja que es procedirà a la clausura quan estigui al límit de la capacitat autoritzada, està relacionada amb la voluntat de CESPA de dilatar el procés de tancament, derivant residus a d'altres abocadors. Per aquest motiu CESPA ha demostrat no ser mereixedora de la nostra confiança i hem votat contra la pròrroga del contracte.

Davant de les darreres noticies que situen el PP en un espai de corrupció sistemàtica hem reclamat novament al govern un exercici de valentia i coherència i que trenqui definitivament amb aquesta força política. Hi ha molts altres motius, que ja haurien d'haver fet que CiU i especialment ERC prenguessin aquesta determinació. Hem exposat diversos camins per trencar aquest pacte, des de la possibilitat que governin amb només 6 regidors, mantenint tot i això la majoria ja que durant tota la legislatura hem assistit als Plens només 12 regidores i regidors i en cas d'empat el vot de l'Alcalde val per 2, o bé reclamar al regidor del PP que abandoni la seva militància al Partit Popular.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada