11 de març 2012

Comunicat de la CUP de Palau en relació a la tala d’arbres del camí de Can Portell



Des de la CUP de Palau volem manifestar el nostre enuig per la tala dels plàtans situats a banda i banda del camí de Can Portell. Entenem que els plàtans talats més enllà del valor econòmic i natural, tenien un alt valor patrimonial i sentimental que els vinculaven amb la imatge que molts i moltes de nosaltres tenim de Palau.

L'Ajuntament reconeix, en la seva nota de premsa que “l’autorització prevista per a la tala d’arbres era molt específica”. La nota també informa que “es va autoritzar la tala dels arbres de la banda del camí a tocar dels camps i de l’altra banda (a tocar del torrent de Reguissol) només els que fossin molt alts i s’hagués informat del perill de caiguda; també els que estaven tombats cap al camí.” Des de la CUP pensem que hauria estat senzill i econòmic, a més d'una mostra de sensibilitat ambiental que el Govern municipal hi hagués enviat una persona, en representació del consistori, a supervisar que la tala fos exactament l'autoritzada. Pensem que ha estat un error que la tala s'hagi produït a tocar de l'Ajuntament i que el consistori no hagi intervingut a temps, ja que si ho hagués fet a temps els arbres encara restarien drets. Entenem que l'obligació d'un Ajuntament és protegir el patrimoni, per aquest motiu volem exposar el nostre descontentament amb l'actuació municipal i el nostre enuig amb un govern que ha actuat tard, quan els arbres ja estan talats i el dany és irreparable.

Obrir un expedient sancionador per la tala no autoritzada és l'únic procediment que li resta a l'Ajuntament, un cop el dany s'ha produït, ara bé som conscients que aquesta actuació no restituirà el mal causat, per aquest motiu reclamem que s'estableixin una sèrie de mesures que contribueixin a impedir que fets com aquest es tornin a produir. Reclamem a l'Ajuntament que d'ara endavant resti atent al compliment escrupolós de les autoritzacions de tala que es produeixin. Proposem, també que estableixi mesures preventives per assegurar que es desenvolupa una correcta gestió forestal en els espais públics com en les finques boscoses de titularitat privada. Demanem, també, que incrementi el nombre d'intervencions dirigides a reduir el risc de caiguda d'arbres per forts vents o per nevades. Instem al govern municipal a vetllar perquè es realitzin les tasques necessàries de manteniment de superfícies boscoses per tal de minimitzar el risc de propagació d'incendis forestals. Considerem imprescindible que es duguin a terme accions per a la millora del model de gestió forestal, i que s'ajudi els propietaris forestals a realitzar les tasques de manteniment, neteja i poda del sotabosc i d'arbres morts i caiguts, i es facilitin ajuts econòmics i suports tècnics al respecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada